Захист від вірусів власними руками

Три золотих прийоми комп’ютерної безпеки та чотири правила цифрової гігієни, які не дозволяють випадково заразитися.

Поки компанії підраховують збитки та позбавляються від наслідків інциденту, наші експерти підготували пам’ятку, яка допоможе уникнути зараження вірусами або хоча б зменшити завдану шкоду.

Одна з перших кібератак сталася в 1988 році, інтернет тоді тільки-тільки зароджувався. І ось деякий Роберт Теппен Морріс запустив в мережу «хробака». Хробак Морріса стрімко захопив комп’ютери США: шкіблива програма копіювала сама себе, забиваючи фалові системи до такої міри, що комп’ютерами неможливо було користуватись. Містера Морріса було заарештовано та засуджено за шахрайство. Підсудний – майбутній професор Массачусетського технологічного університету – пояснив свою поведінку цілком невинно: «Я всього лише хотів оцінити масштаби Інтернету».

Але хробак Морріса був лише «квіточкою». «Ягідки» не змусили себе чекати: чим сильніше зростало значення всесвітньої павутини, тим серйознішими ставали кібератаки. Зловмисники зламували електронну пошту міністрів, викрадали бази даних президентських кампаній, виводили з ладу національні комп’ютерні системи, перешкоджали роботі уряду. А 12-го травня 2017 року сталась одна з найкрупніших хакерських атак в історії: під роздачу потрапили 74 країни.

Три золотих прийоми комп’ютерної безпеки

В багатьох країнах, що постраждали від травневої атаки, вразливими виявились внутрішні мережі мобільних операторів, банків, силових відомств і урядових організацій. Вірус блокував і шифрував файли, вимагаючи криптовалюту замість доступу до інформації. Це змусило весь світ згадати: зловмисники не дрімають! І якщо Ви не хочете щоб з Вас вимагали криптовалюту в обмін на  доступ до Ваших же файлів, потрібно дотримуватись трьох золотих правил безпеки.

  • Оновлюйте ПЗ вчасно.
  • Копіюйте важливі файли на носії, що знімаються.
  • Дотримуйтесь цифрової гігієни самі та нагадуйте оточуючим.

Що ми маємо на увазі, коли говоримо про цифрову гігієну? Це такий же комплекс заходів, як мити руки перед їжею і не їсти пиріжки, що викинуті в сміття, тільки для роботи в мережі. Людина, що дотримується цифрової гігієни, не переходить за підозрілими посиланнями, не завантажує файли з підозрілих сайтів та вміє налаштувати фільтри спаму. Але, оскільки практика показала що як мінімум в 74 країнах справи з цифровою гігієною йдуть не кращим чином, давайте поговоримо про неї детальніше.

Як вас обманюють і як захиститися

  • Я не заразитися вірусом через електронну пошту: уважно дивіться, від кого лист, не соромтесь телефонувати відправнику, якщо виникла хоча б тінь сумніву. Від чого Вас збереже така обережність? Від класичної, як гра в наперстки, атаки: користувачам розсилають офіційні листи з інфікованими вкладеннями. Все, що завгодно, щоб запустився вірус, – відкрити вкладення. Лист при цьому може бути підписаний представником однієї з найповажніших організацій – хоч податковою інспекцією, хоч адміністрацією президента. Ще один популярний хакерський варіант – архіви з файлами, які розсилаються по все тій же електронній пошті, часто із зламаних акаунтів Ваших колег. Щоб приспати пильність одержувачів, такі архіви називають якось по діловому.
  • Як не заразитися вірусом в соціальних мережах: не поспішайте переходити за посиланнями. Акаунт Вашого друга можуть зломати і з його сторінки в Facebook або «Вконтакті» розсилати всім посилання з шкідливим вірусом. Чудово працює ця схема і в звичайній електронній пошті. Тому краще декілька разів перепитати у друга, що це за посилання.

  • Як не заразитись при скачуванні файлів: качайте файли тільки з офіційних сайтів. Ні в якому разі не запускайте все виконуючі файли з підозрілими назвами. Не соромтесь перепитувати системних адміністраторів та інших ІТ-спеціалістів. Краще перестрахуватись, ніж потім почувати себе дурником, який розпакував файл з вірусом та знищив всі важливі дані на власному комп’ютері.
  • Як не стати жертвою під час серфінгу мережі: не поспішайте погоджуватись з спливаючими вікнами сайтів. Уважно читайте, що Вам пропонують. Ви маєте все відхиляти і тільки в рідкісних випадках – погоджуватись. Сайт не дозволяє прочитати бажане або подивитись відео без погодження на підписку, доступ чи інше? Закривайте сторінку.

Пам’ятайте про кібербезпеку! Техніка мережевої безпеки написана, звичайно, не кров’ю, але сльозами сотні і тисяч користувачів, чиї сервери було зламані, а дані знищені вірусами.

Якщо все ж таки кіберзлочинці завдали шкоди Вашому підприємству, компанія MO Group завжди може провести якісне розслідування інциденту та надати повну аналітичну інформацію того що відбулось, а також звіт з рекомендаціями, як запобігти повторення даного випадку у майбутньому.

Замовити розслідування інциденту

Об авторе: Alyona

оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.